Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Γύρος από κοτόπουλο,εύκολος και υγιεινός

Με απλό τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε  στο φούρνο μας το κοτόπουλο να μοιάζει με γύρο, στη γεύση, χωρίς τα λιπαρά του αγορασμένου απέξω γύρου.
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα

  • Στήθος από 1 κοτόπουλο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1κ.γλ.μουστάρδα
  • 1κ.σ.ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκοκαλίζουμε το στήθος από το  κοτόπουλο και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 2 δάχτυλων περίπου.Το βάζουμε στη χύτρα με ελάχιστο νερό να βράσει για 15' μαζί με το μπαχάρι,τα γαρύφαλλα και τη δάφνη.Κατόπιν αλείφουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο και ρίχνουμε επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου αφού πρώτα τα ξάνουμε  με το χέρι έτσι ώστε να μείνουν σα δεματάκια από ίνες πάχους 1 δαχτύλου.Τα αλατοπιπερώνουμε και κατόπιν με τη βοήθεια ενός πινέλου τα αλείφουμε με το μείγμα, μουστάρδας ελαιόλαδου και 2 κ.σ. από το ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο.Τα ψήνουμε στο γκριλ για 15' και καλή σας όρεξη.Συνοδεύεται με πατάτες βραστές.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΛΙΚΕΡ από κουκούτσια βερίκοκου

Έχει τη γεύση του ''αμαρέτου'' (Ένα email που μου έστειλαν αναφέρεται στις αντικαρκινικές  του ιδιότητες)
ΥΛΙΚΑ

  • 1ltr. κονιάκ
  • 80 κουκούτσια από βερίκοκο(σπάμε το κουκούτσι και παίρνουμε το αμύγδαλο από μέσα)
  • 1kg ζάχαρη
  • 1ltr. νερό
  • 10 φίλτρα από καφετέρια(διηθητικό χαρτί)
  • 3 κ.σ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε στο μπουκάλι με το  κονιάκ, τα 80 αμύγδαλα από τα κουκούτσια των βερίκοκων και αφήνουμε το μπουκάλι κάπου μέσα στο σπίτι για 40 ημέρες.Κατόπιν το διηθούμε με τη χρήση  φίλτρων  του καφέ .Το περνάμε τόσες φορές μέχρι να γίνει διαυγές.Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι με 1kgr ζάχαρη σε 1ltr νερό το οποίο αφήνουμε να βράσει για 25' ρίχνοντας στο τέλος 3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη.Μόλις γίνει χλιαρό το αναμειγνύουμε με το διηθημένο κονιάκ.Σε περίπτωση που το κονιάκ λόγω της διήθησης είναι λιγότερο από 1ltr συμπληρώνουμε με καθαρό κονιάκ Σερβίρεται με πάγο.Μερικοί το προτιμούν και με λεμόνι

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ταχινόπιτα υγιεινή και νηστίσιμη

Η ταχινόπιτα  είναι ιδανικό γλυκό γι αυτούς που κάνουν διατροφή απαλλαγμένη από λίπη και έλαια με τα αμύγδαλα  και το ταχίνι που ανεβάζουν τη καλή χοληστερίνη και τις σταφίδες που ρυθμίζουν την πίεση με το κάλιο που περιέχουν.


ΥΛΙΚΑ

  • 1και1/2 φλυτζάνες ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνες ταχίνι
  • 2φλυτζάνες χυμό πορτοκάλι
  • 1/2φλυτζάνα μπράντυ ή λικέρ βερίκοκο
  • 1κ.γλ. σόδα διαλυμένη στο μπράντι
  • 3και 1/2φλυτζάνες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1κ γλ.γαρύφαλλα τριμμένα
  • 1κ σ. κανέλα σε σκόνη
  • ξύσμα πορτοκαλιού από τα πορτοκάλια που στύψατε
  • 1φλυτζάνα σταφίδες
  • 2φλυτζάνες ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • σε ταψί 30 επί 32 cm περίπου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λαδώστε και αλευρώστε το ταψί.Στο μπωλ του μίξερ αναμίξετε το ταχίνι και τη ζάχαρη .Προσθέστε σιγά σιγά το χυμό πορτοκαλιού και το μπράντι, μετά το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.Ανακατέψτε καλά τα υλικά με το μίξερ.Προσθέστε τις σταφίδες  και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας με το χέρι, τώρα πλέον, για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.Ψήστε στους 190 βαθμούς για 45' .Όταν κρυώσει το γλυκό, πασπαλίστε με άχνη και κανέλα. Κόψτε το σε ορθογώνια ή τριγωνικά κομμάτια.




ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ!! Μπορείτε να το φάτε χωρίς ... ενοχές!!!

ΤΟYΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ με λίγα λιπαρά

Η τούρτα λεμονιού είναι πολύ δροσιστική με λίγες θερμίδες ιδανική για επιδόρπιο μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα!!!! και πολύ εύκολη και γρήγορη στη κατασκευή της.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φακ.ζελέ λεμόνι 
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ light παγωμένο (3 ώρες στη κατάψυξη αν το ξεχάσουμε και στερεοποιηθεί δεν πειράζει)
  • 200γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ ή παντεσπάνι
  • 1ποτήρι ν. άχνη ζάχαρη
  • 100γρ. αμύγδαλα( κομμένα οριζόντια ασπρισμένα για  πασπάλισμα)
  • 100γρ.κομπόστα της αρεσκείας μας κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1ποτήρι ζεστό νερό
  • 1λεμόνι το ζουμί και το ξύσμα
  • 1φλυτζ. του καφέ λικέρ
  • 1φλυτζ του καφέ γάλα
  • 1 σκεύος για το ψυγείο 18επί 30 περίπου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύω τα σαβουαγιάρ σε λίγο γάλα με λικέρ και τα στρώνω σε ένα πυρέξ 18 επί 30 περίπου.
Διαλύω το ζελέ στο ζεστό νερό και προσπαθώ να το κρυώσω (χωρίς να ρίξω κρύο νερό μέσα όπως λέει η οδηγία πάνω στο κουτί απλά αδειάζοντάς το από μία φλυτζάνα στην άλλη προσέχοντας να μην πήξει.)Συγχρόνως χτυπάω  το παγωμένο γάλα με τη ζάχαρη  ρίχνοντας μέσα το χυμό λεμονιού και το ξύσμα..Κατόπιν ρίχνω λίγο λίγο το χλιαρό ζελέ.και το μείγμα που σχηματίσθηκε (το οποίο πρέπει να είναι πηχτό) το χύνω πάνω από τα μουσκεμένα σαβουαγιάρ.Προσθέτω ύστερα και τα κομματάκια κομπόστας τα οποία θα βυθιστούν σιγά σιγά  μέσα στο μείγμα..Το βάζω στο ψυγείο και σε 15' το πασπαλίζω με τα κομμένα αμύγδαλα τα οποία θα σταθούν έτσι στην επιφάνεια.Αφήνω  την τούρτα για 2 ώρες στο ψυγείο και μετά .....ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ και καλή χώνεψη (Η φωτογραφία αντιστοιχεί σε μισή δόση της τούρτας)