Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΚΕΡΑΣΙ γλυκό κουταλιού

Ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος να κάνετε τα κεράσια σας γλυκό του κουταλιού διατηρούνται εκτός ψυγείου πάνω από 1 χρόνο εφόσον δεν ανοίξετε τη γυάλα Μετά χρειάζεται ψυγείο.Τρώγεται με γιαούρτι, παγωτό και πάνω στη φέτα με το πρωινό.
ΥΛΙΚΑ(για 3 περίπου κιλά γλυκό)
  • 2κ1/2 κιλά κεράσια (τα ζυγίζω με τα κουκούτσια)
  • 2κιλά ζάχαρι
  • 1κ.γλ.κοφτό ξυνό διαλυμένο σε λίγο από το σιρόπι που βράζει
  • 1κ.σ. γλυκόζη
  • 5φύλλα αρμπαρόριζα (μοσχομολόχα) τυλιγμένα και δεμένα σένα τούλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζω τα κοτσάνια και  πλένω καλά τα κεράσια.Βγάζω τα κουκούτσια και  βάζω τα κεράσια με το χυμό τους ( αν υπάρχει) στην κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά(25 από 100)  (Σ΄αυτό το σημείο πλένω καλά τις γυάλες που θα χρησιμοποιήσω και τις ξεπλένω εσωτερικά με καυτό νερό.Στη συνέχεια τις βάζω στο φούρνο στους100 βαθμούς για 15΄για να αποστειρωθούν. Κλείνω το φούρνο και τις αφήνω μέσα για να είναι ζεστές την ώρα που θα τις χρησιμοποιήσω.)   Όταν τα  κεράσια βγάλουν το ζουμί τους ρίχνω τη ζάχαρη και ανεβάζω τη φωτιά στους 60 από 100.Μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζω και τα αφήνω να βράζουν στο 60 για 25' .Κατόπιν ρίχνω το ξυνό, τη  γλυκόζη και την αρμπαρόριζα και τα αφήνω ακόμη 15' στο70 προσέχοντας να τα ξαφρίζω όταν χρειάζεται.Στη συνέχεια κατεβάζω το γλυκό από τη φωτιά και ζεστό όπως είναι το βάζω στις αποστειρωμένες ζεστές γυάλες.Μ΄ένα κουταλάκι παίρνω τον αφρό από την κάθε γυάλα που πιθανόν να έχει στην επιφάνεια, την κλείνω με το καπάκι καλά και τη  γυρίζω ανάποδα μέχρι να κρυώσει.Διατηρείται εκτός ψυγείου!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου