Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Αμυγδαλόπιτα Λήμνου



Υλικά για 25 κομμάτια 
4 αυγά
1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1κ1/2 φλ. τσ. αμυγδαλόψιχα τριμμένη όχι ασπρισμένη
1φλ.τσ.φρυγανιά τριμμένη
1φλ. του καφέ κονιάκ
3κ.γλ.μπαίκιν
1κ.γλ.κανέλα
1/2κ.γλ.γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
2κ1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
3κ1/4 φλ. τσ. νερό
1 κομμάτι ξύλο κανέλα
2 γαρύφαλλα
φλούδες από ένα λεμόνι
Όλα μαζί βράζουν για 5΄.Και τα δύο ζεστά.
Για την επικάλυψη
150 γρ. κουβερτούρα σε 100 γρ κρέμα γαλακτος
Εκτέλεση
Ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα με τη φρυγανιά το μπαίκιν και τα κανελογαρύφαλλα.
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια και τους δουλεύετε με τη ζάχαρη. Χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα.Ρίχνετε μέσα στους κρόκους εναλλάξ κουταλιά κουταλιά τη μαρέγα και το μείγμα της αμυγδαλόψιχας.Το χύνετε σε βουτυρωμένο έτοιμο μιας χρήσης ταψάκι 20χ30 και το ψήνετε  επί 20΄ στους 180 βαθμούς.Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο μόλις πάρει χρώμα .Είναι έτοιμο όταν ξεκολλήσει γύρω γύρω από το ταψάκι.Το αλείφετε  με κουβερτούρα που την έχετε λιώσει σε ζεστή κρέμα γάλακτος. Το κόβετε  σε ρόμβους και τοποθετείτε 1 ασπρισμένο αμύγδαλο στο μέσο του κάθε κομματιού , όσο η κουβερτούρα είναι ακόμη μαλακή.
Καλή .....επιτυχία!!!

1 σχόλιο:

  1. Μια πολύ νόστιμη και καλοκαιρινή εναλλακτική στην αμυγδαλόπιτα...παραλείψτε το γλάσο σοκολάτας και συνοδέυστε με παγωτό βανίλια! Εδώ στο Delft έκανε θραύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή