Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Βενιζελικά Λήμνου


Τα Βενιζελικά αποτελούν το βασιλιά των παραδοσιακών γλυκών της Λήμνου.Ονομάσθηκαν έτσι γιατί άρεσαν πάρα πολύ στον Ελευθέριο Βενιζέλο κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί και προς τιμήν του,  τους  έδωσαν το όνομά του.
ΥΛΙΚΑ  για 70 κομμάτια
  • 1/2 κ.αμύγδαλα ψιλοκομμένα όχι ασπρισμένα
  • 1 φλυτζ. του καφέ λικέρ Κουάτρο(ή λικέρ triple sec)
  • 300γρ. κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1φλυτζ. του καφέ σιρόπι (φτιαγμένο από 1 φλυτζ.του καφέ ζάχαρη με ίση ποσότητα νερού να βράσει μέχρι να δέσει καλά μαζί με 1 ξύλο κανέλας , 2 γαρίφαλα και 2 φλούδες λεμονιού).
  • 1 κ.βανίλια υποβρύχιο
  • 1/2 φλυτζ. του καφέ κονιάκ
  • 1κ.σ.κανέλα
  • 1/2κ. γλ.γαρύφαλλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε πολύ ψιλά στο moulti τα αμύγδαλα.Προσθέτουμε την κανέλα ,τα γαρύφαλλα και την κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη(στο χοντρό).Τα ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι και κατόπιν προσθέτουμε το Κουάτρο  και στη συνέχεια το σιρόπι λίγο λίγο όσο πάρει μέχρι να γίνει   μια μάζα που να πλάθεται.(Δεν είναι απαραίτητο να πάρει όλο το σιρόπι.)Κατόπιν βάζουμε κονιάκ σ' ένα βαθύ πιάτο, βουτάμε τα χέρια μας μέσα και πλάθουμε  σε 70 περίπου μπαλίτσες το υλικό που έχουμε.Τις τοποθετούμε σ' ένα ταψί με λαδόκολλα και τις βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά στους 100 βαθμούς για να κάνουν μια κρούστα.Στη συνέχεια τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις γλασάρουμε την άλλη μέρα.
Γλασάρισμα με τη βανίλια
Βάζουμε τη βανίλια να  μαλακώσει σε μπεν μαρί(Μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει μέσα στην οποία έχουμε τοποθετήσει μια μικρότερη με τη βανίλια).Τις μπαλίτσες τις έχουμε βάλει για κανένα μισάωρο στο ψυγείο για  να σκληραίνουν.Καρφώνουμε την μπαλίτσα μ' ένα ξυλάκι από σουβλάκι και φέρνοντάς το πάνω από το μπεν μαρί την περιχύνουμε  μ' ένα κουτάλι,με τη λιωμένη βανίλια.Πάνω σε μια σχάρα που την έχουμε τοποθετήσει σε 4 ποτήρια τοποθετούμε μια λαδόκολλα. Τρυπάμε με το καλαμάκι ( στην κορφή του οποίου βρίσκεται η γλασαρισμένη μπαλίτσα),τη λαδόκολλα,βγάζουμε το καλαμάκι από την κάτω μεριά της λαδόκολλας, με αποτέλεσμα  η άσπρη μπαλίτσα  να καθίσει πάνω στη λαδόκολλα που στηρίζεται από τη σχάρα.Αφήνουμε τα Βενιζελικά να κρυώσουν και να στεγνώσουν και στη συνέχεια  τα βάζουμε σε καραμελόχαρτα και τα διατηρούμε  σε δροσερό μέρος. για όσο καιρό θέλουμε.
ΚΑΛΗ    ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!!και....ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΑ.(όπως λένε και στη Λήμνο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου