Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σφουγγάτο για 4 άτομα

Ένας  υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε ... ομελέτα!! χωρίς τηγάνισμα.
ΥΛΙΚΑ

  • 4αυγά
  • 2κολοκυθάκια μέτρια
  • 1μεγάλο κρεμμύδι
  • 3καρότα
  • 1/3ποτ. γάλα
  • 100gr.ανθότυρο
  • 100gr.φέτα( με λίγα λιπαρά αν είναι δυνατόν)
  • 100gr.σκληρό τυρί(ή ξερή μυζήθρα που έχει λίγα λιπαρά)
  • 2φέτες γαλοπούλα με λίγα λιπαρά
  • 1κ.γλ. άνηθο ψιλοκομμένο(ή μάλαθρο)
  • 2κ.σ.  μαϊντανό
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2κ.γλ.ρίγανη (Λήμνου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβετε το κρεμμύδι ,τα κολοκυθάκια , τα καρότα στο multi και τα αχνίζετε χωρίς λάδι στο τηγάνι. Προσθέτετε το ανθότυρο, τη φέτα,  τη γαλοπούλα καθώς και το μισό  άνηθο και μαϊντανό και τα γυρίζετε για λίγο στο τηγάνι.Ρίχνετε το μισό λάδι στο πυρέξ (ή σ'ένα ταψί 20 επί 30)  να καλυφθεί ο πυθμένας του και κατόπιν  βάζετε  εκεί μέσα το αχνισμένο περιεχόμενο του τηγανιού Χτυπάτε στο multi τα αυγά, το γάλα, το υπόλοιπο λάδι,  μαϊντανό και άνηθο και προσθέτετε αλάτι πιπέρι  και ρίγανη. Ρίχνετε το περιεχόμενο του multi  μέσα στο πυρέξ. Πασπαλίζετε με το τριμμένο σκληρό τυρί.Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς για 10΄και μετά ανοίγετε και τον αέρα για ακόμη 10΄ .ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ!!!!

Μπυρόψωμο

Μια ωραία  σπιτική λιχουδιά για όλες τις... ώρες!!που θεραπεύει τη λιγούρα.
ΥΛΙΚΑ

  • 1 κουτί μπύρα 330ml
  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 500gr.
  • 1φλ.του καφέ ελαιόλαδο
  • 1κ.γλ. αλάτι
  • 2κ.σ. ζάχαρη
  • 100gr τυρί φέτα ή κεφαλοτύρι  ή λίγες ελιές χωρίς κουκούτσι ή λίγη μερέντα (προαιρετικά)
  • Λίγο λάδι για να αλείψουμε τις 2 φόρμες
  • Χρειαζόμαστε 2 ειδικές φόρμες με 12 φωλίτσες η κάθε μία για τα 24 μπυροψωμάκια  που θα κάνουμε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα τυριά και τη μερέντα και τα ζυμώνουμε Αλείφουμε τις φωλίτσες με λάδι.Βάζουμε 1κ.σ. σε κάθε φωλίτσα με λίγη δυσκολία γιατί η ζύμη είναι πολύ μαλακή.Τοποθετούμε 1μικρό μπαστουνάκι τυρί ή 1κ.γλ.μερέντα  ή τις ελιέςπάνω στη ζύμη και σκεπάζουμε με μία κ.σ. ζύμη.Τα  ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20΄ .Κλείνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα ακόμη 5΄για να τραβήξουν. Μπορούμε να τα κάνουμε και σκέτα.


Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Τρουφάκια

Συστατικά:
3 αυγά
3 συσκευασίες τετράγωνα μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ
2 Βιτάμ των 250 γρ.
200 γρ. κακάο
200 γρ. άχνη
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 410 ml
1 φλιτζάνι του καφέ Brandy ή Cognac
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 Ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
250 γρ καρύδια
500 γρ τρούφα για την κάλυψη ή και 250 γρ τριμμένο ινδοκάρυδο



Εκτέλεση:

Τρίβω (σπάω) τα μπισκότα σε μια μπασίνα (λεκανίτσα) και τα περιχύνω με τον χυμό πορτοκαλιού.
Όλα τα άλλα υλικά τα βάζουμε στο μίξερ για να γίνουν μια μάζα. Στη συνέχεια τα ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και σχηματίζεται μια φάρσα (μίγμα). Τα βάζουμε στο ψυγείο για να μείνουν μια νύχτα και μετά πλάθουμε το μίγμα σε σβώλους και τα πασπαλίζουμε με τρούφα ή ινδοκάρυδο (όπως φαίνονται στην εικόνα). Εν συνεχεία τα τοποθετούμε στα ειδικά χαρτάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη.



Η συνταγή είναι μια προσφορά της κας Μαρίας Ρούσκα – Ντερλίκη στη Σούλα Γκίτνου.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Σαρδέλες με ντομάτα στο φούρνο για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ
1κ. σαρδέλες
4ντομάτες μέτριες
1λεμόνι (το χυμό του)
1ποτ. του κρασιού ελαιόλαδο
ρίγανη 1 κ. γλ.
πιπέρι1/2 κ.γλ.
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και  πλένουμε τις σαρδέλες.Τις τοποθετούμε στο ταψί της κουζίνας ,( το οποίο  το έχουμε αλείψει με  μπόλικο λάδι )τη μία δίπλα στην άλλη.Τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το μισό  λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε.Τις πασπαλίζουμε με τη μισή  ρίγανη.Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και καλύπτουμε τις σαρδέλες μ'αυτές.Ρίχνουμε αλάτι  την υπόλοιπη ρίγανη και το υπόλοιπο λάδι και τα βάζουμε στο φούρνο στη πιο ψηλή θέση.Ψήνουμε για 30΄στους 250 βαθμούς.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΉ  ΠΛΟΎΣΙΑ ΣΕ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΚΑΙ Ω3

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ


Για τα μελομακάρονα
  • 15 περίπου φλ.τσαγιού αλεύρι (Κούλα)
  • 3 ποτήρια αραβοσιτέλαιο 
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλ. του καφέ κονιάκ
  • 1κ.σ.  κανέλα 
  • 1/2κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 μπαίκιν
  • 1κ.γλ. σόδα διαλυμένη στο χυμό 1/2 λεμονιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα ή καρύδια αλεσμένα στο multi
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλ.του τσαγιού μέλι
  • 3 ποτήρια νερό όχι (καλογεμάτα)
  • 1/2 λεμόνι
  • 4 βανίλιες
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Να βράσει έντονα για 6'



EKTΕΛΕΣΗ
Βάζουμε  το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη το πορτοκάλι, το κονιάκ, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τα μισά κανελογαρύφαλλα και τη σόδα σε μια λεκάνη και τα δουλεύουμε απαλά με το χέρι. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν τα δουλεύουμε πολύ, ούτε χρησιμοποιούμε μίξερ. Σταματούμε να βάζουμε αλεύρι μόλις δούμε ότι μπορούμε να τα πλάσουμε. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (200 βαθμούς) για περίπου 20' (μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε). Μετά κάνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε  στο ταψί. Κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν θέλουν πολύ ψήσιμο γιατί δεν απορροφούν σιρόπι. Τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα αμύγδαλα ή καρύδια και το υπόλοιπο κανελογαρύφαλλο.



Φλομάρια Λήμου ή χυλοπίτες ή γιοφκάς (Κατασκευή)

ΥΛΙΚΑ
1κ. αλεύρι κατά προτίμηση ( μισό Αλλατίνη μισό σκληρό τύπου Λήμνου)
6 αυγά
1/2ltr. γάλα
1φλ. του καφέ λάδι
αλάτι 1/2κ. σ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε το γάλα, τα αυγά και το αλάτι και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Αρχίζετε να ζυμώνετε βουτώντας τα χέρια στο λάδι. Η  ζύμη πρέπει να είναι πιο σφιχτή από το ψωμί. Την  αφήνετε να ξεκουραστεί για 15' και κατόπιν την ανοίγετε σε 2 μεγάλα  χοντρά φύλλα. Τ' απλώνετε σε καθαρό τραπεζομάντηλο ή σεντόνι για να στεγνώσουν (περίπου 1ώρα). Ύστερα τα διπλώνετε και τα κόβετε σε μακριές λωρίδες πάχους 2 δάχτυλων. Βάζετε τις  λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβετε κάθετα σαν  μικρά σπιρτόξυλα. Τα απλώνετε  τα φλομάρια σε καθαρό μέρος, για 2-3 ημέρες μέχρι να ξεραθούν διότι διαφορετικά θα μουχλιάσουν. Σε περίπτωση που ο καιρός δε βοηθάει στην αποξήρανση τα βάζετε στο φούρνο που τον έχετε προθερμάνει στους 100 βαθμούς και κατόπιν τον κλείνετε. Συνήθως η εποχή που κάνουμε τα φλομάρια είναι το καλοκαίρι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σουτζουκάκια με βασιλικό για 2 άτομα

ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
1/4 κιμά
1φέτα ψωμί 2 δάχτυλα πάχος
1 αυγό
1/2 κ. γλ.δυόσμο
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα πιπέρι
αλάτι
1/2 φλ,του καφέ λάδι
Για τη σάλτσα
2 ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. του καφέ κρασί(γλυκό μοσχάτο ή οτιδήποτε άλλο)
1κ.γλ. ζάχαρη (σε περίπτωση που το κρασί είναι γλυκό  η ζάχαρη γίνεται 1/2 κ. γλ.)
1πρέζα αλάτι
1κ.γλ.βασιλικό
1φλ.του καφέ ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο multi το αυγό,το ψωμί,το δυόσμο, το κύμινο το πιπέρι το αλάτι, τα ρίχνουμε πάνω στον κιμά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί.Ρίχνουμε το μισό λάδι σε μια μικρή γάστρα έτσι ώστε να καλυφθεί  ο πυθμένας.Πλάθουμε το μείγμα σε 8 μικρά πλακουτσωτά σουτζουκάκια,.τα τοποθετούμε στη γάστρα και τα ψήνουμε σκεπασμένα για 20' στους 250 βαθμούς.Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σ΄ένα σαγανάκι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο.Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες τις κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.και τις ρίχνουμε στο σαγανάκι ανακατεύοντας και πιέζοντάς τες μέχρι να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε το κρασί το αφήνουμε 2' να εξατμιστεί και στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό νερό.Το αφήνουμε να σιγοβράζει για 10'.Βγάζουμε τα σουτζουκάκια  από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το μείγμα από το σαγανάκι.Κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο για 10' στους 250'.Σε περίπτωση που έχει πολύ ζουμί τα αφήνουμε ακόμη 5' ξεσκέπαστα  μέσα στον αναμμένο φούρνο Σερβίρονται με πουρέ ή νερόβραστες πατάτες που τις έχουμε καθαρίσει και βράσει στη χύτρα με αλάτι για 10' καθώς ψήνονται τα σουτζουκάκια.Τρώγονται αμέσως.
ΚΑΛΗ ...ΟΡΕΞΗ!!!!
.